top of page

IZPADANJE LAS (PO PORODU)

Ta blog zapis bo mogoče malenkost drugačen od tistih, ki ste jih sicer vajene prebirati od mene. Lotila se bom teme za katero ste večkrat izrazile veliko zanimanja in je tako na svoje Instagram profilu, kot tudi tukaj še nisem naslovila. V spodnjih odstavkih sem zapisala nekaj na temo izpadanja las, ki je predvsem po porodu pogosta težava. Bi pa rada, še prede se lotiš branja, opozorila da je to sigurno težava, ki zahteva multidisciplinaren pristop – sama bom pokrila le del, ki je vezan na pomanjkanje določenih hranil in uživanje prehranskih dopolnil.


Vzrokov za izpadanje las je več, po porodu pa sta najbolj pogost:

· hranilno pomanjkanje

· spremenjeno hormonsko stanje


Pomanjkanje železa

Sama se bom predvsem osredotočila na hranilna pomanjkanja, ki so že med nosečnostjo pa tudi kasneje po porodu zelo pogosta. Eno najpogostejših je zagotovo pomanjkanje železa, ki ima tudi zelo očiten negativen vpliv na stanje in zdravje las. Do pomanjkanja lahko pride že v nosečnosti, kar ugotovijo predvsem na podlagi vrednosti hemoglobina in serumskega železa. Sama menim, da ima omenjen protokol preverjanja statusa železa eno veliko pomanjkljivost – ne preverja namreč vrednosti feritina. Feritin je protein, ki je pomemben za znotrajcelično shranjevanje železa – po domače povedano pomeni, da nam vrednosti feritina povejo kakšno zalogo imamo telesu. To zalogo telo porablja v tudi v primeru akutnih večjih izgubah krvi (npr porod). Če so zaloge nizke, telo nima iz nikjer vzeti in posledica je pojav slabokrvnosti. To je eden od glavnih razlogov, da so ženske, ki med nosečnostjo niso imele pomanjkanja železa (normalne vrednosti hemoglobina in serumskega železa) po porodu pogosto v pomanjkanju. Še dodatno se zadeva zakomplicira, ker pomanjkanje po porodu pogosto ostane nediagnosticirano, zato vam svetujem, da krvne teste opravite samoplačniško v kolikor vas na njih ne napoti ginekolog. V primeru pomanjkanja je nujno, da temu prilagodite svojo prehrano, še bolj priporočljivo pa je kombiniranje prehrane in ustreznih prehranskih dopolnil.


Vnos beljakovin

Drugi, morda še bolj pomemben prehranski ukrep pa je zadosten vnos beljakovin. Potrebe so tako v obdobju nosečnosti kot dojenja povišane in znašajo okrog 1,6-2,2 g/kg telesne mase. V praksi jih je najlažje pokriti tako, da 20-30 g beljakovin vključite v vsak obrok. Tudi kolagen, o katerem se pogosto govori v kontekstu zdravja las ni nič drugega kot beljakovina. Dodajanje je lahko zelo koristno tako v obdobju nosečnosti kot tudi dojenja.


Prehranska dopolnila

Lepotna industrija problematiko izpadanja las zelo izkorišča in trg pridno polni z raznoraznimi dopolnili, ki pa jih ne gre vseh metati v isti koš. Pomembne so seveda dodane sestavine pa tudi v kakšnih koncentracijah se aktivne sestavine nahajajo. V nadaljevanju vam bom zato predstavila dva izdelka, ki sta upravičila moje zaupanje in upam, da bosta tudi vašega v kolikor se odločite za nakup.


1) Double hair, ki sem ga pravzaprav pregledala na podlagi vaših navdušenih priporočil vsebuje zelo visok odmerek biotina in mednarodno nagrajenem kompleksu AnaGain. Učinkovitost je dokazana tudi s klinično študijo.

  • Izdelke zaradi izvilečkov zelišč ni primeren za nosečnice, glede uporabe v obdobju dojenja pa priporočam, da se posvetuješ z izbranim ginekologom.

  • V eni steklenički je 60 kapsul kar ustreza uporabi za 2 meseca.

  • Izdelek najdeš tukaj. Za -15% lahko uporabiš kodo PREHRANAZADVA15

  • izdelek ni primeren za nosečnice


Rezultati ene od uporabnic izdelka Doublehair (vir: www.vitaminklinik.si)


2) Drugi izdelek, ki mene osebno še bolj navduši pa je pri Vitaminklinik novost. Gre za izdelek pod imenom Nutrihair, ki ima še bolj kompleksno sestavo. Vsebuje namreč 13 aktivnih učinkovin med njimi tudi železo, cink in selen, ki imajo pomembno vlogo pri zdravju las.

  • Učinek ene od sestavin je dokazan tudi s klinično študijo v kateri so uporabniki opazili zmanjšano izpadanje las, pospešeno rast las, povečano gostoto in močnejše lase.

  • Izdelek najdeš tukaj. Za -15% lahko uporabiš kodo PREHRANAZADVA15

  • izdelek ni primeren za nosečnice


Noben od omenjenih izdelkov žal ni primeren za nosečnice glede uporabe med dojenjem pa se posvetujete z ginekologom.


Večina poroča, da prve rezultate opazi po približno 4 mesecih redne uporabe. V eni embalaži je 60 kapsul, kar ustreza uporabi za 2 meseca, saj je priporočen odmerek 1 kapsula dnevno.


V ponudbi je tudi sorodni izdelek namenjen moškim, če mogoče kakšen zaide na moj blog in bi ga to zanimalo😊

bottom of page