top of page

KAKO NASTAJA MATERINO MLEKO ?

Osnove produkcije mleka

Nastajanje mleka oziroma laktacija je proces, ki se v ženskem telesu začne odvijati že okrog 16. tedna nosečnosti. Proces skrbno nadzorujeta hormona estrogen in progesteron, kasneje pa to vlogo prevzameta prolaktin in oksitocin.


Anatomske spremembe dojk

Prve spremembe, ki se poleg hormonskih, začnejo dogajati v procesu priprave telesa na dojenje, so anatomske spremembe dojk.

Vzeto iz Instagram objave @prehravazadva


Prva očem vidna sprememba je temnejša barva kolobarjev in bradavic. Namen te spremembe je, da otrok že nekaj ur po rojstvu, zaradi velikega barvnega kontrasta, lahko najde dojko in začne s sesanjem mleka. Poveča se tudi število in velikost mlečnih vodov, žleze lojnice ali Montgomerijeve celice pa začnejo izločati olje.


Hormonske spremembe

V obdobju dojenja se zaradi visokih vrednosti progesterona mleko še ne tvori, začne pa se tvoriti kolostrum. Kolostrum ali mlezivo je mleko, ki ga dojenček posesa ob prvem podoju in ima zelo visoko hranilno vrednost.

Kmalu po rojstvu dojenčka in placente se vrednosti estrogena in progesterona nenadoma znižajo, za opravljanje pomembnih nalog pa glavno nalogo prevzameta prolaktin in oksitocin. 2-3 dni po porodu se proizvodnja mleka nenadoma zelo poveča, temu pravimo tudi ''naval mleka'', za to obdobje pa so značilne boleče in napihnjene dojke.

Nadaljevanje dojenja še vedno poteka pod budnim očesom prolaktina in oksitocina, ki se v možganih matere sproščata ob otrokovem sesanju. Prolaktin je zadolžen za nastajanje mleka, medtem ko oksitocin skrbi, da mleko izteče iz dojke – to imenujemo izcejalni refleks.


Sestava mleka

Vzeto iz Instagram objave @prehravazadva


Sestava materinega mleka se tekom dojenja spreminja glede na otrokove potrebe. Mleko v prvem podoju, imenovano kolostrum, je bolj rumenkaste barve in ima v primerjavi z materinim mlekom kasneje več beljakovin, mineralov in vitaminov. Njegova glavna naloga je prenos zaščitnih snovi na otrokovo telo. Približno 9.dni po porodu se v maternem mleku zmanjšuje koncentracija beljakovin, poveča pa se koncentracija maščob in mlečnega sladkorja (laktoze). Dva tedna po porodu se začne izločati ti. ''zrelo mleko'', ki v prvih mesecih otrokovega življenja vsem otrokovim potrebam.


Vsebnost nekaterih vitaminov in mineralov v materinem mleku je odvisna predvsem od prehrane matere, nekatera pa se v mleku nahajajo neodvisno od prehranskega vnosa mame.


Za primer najprej vzemimo kalcij, izredno pomemben mineral v obdobju dojenja, ki ga v telo v zadostnih količinah najlažje vnesemo z uživanjem mleka in mlečnih izdelkov – skupina živil, ki se pogosto znajde na seznamu ''prepovedanih (o nesmiselnosti preventivega izločanja živil bom pisala kmalu). Kalcij se bo kljub materinemu nezadostnemu vnosu s prehrano v mleku nahajal v zadostnih količinah, saj ga bo telo črpalo iz kosti matere, kjer se kalcij nalaga. Razvoj otrokovih kosti tako ne bo ogrožen, bo pa ogroženo zdravje matere, saj omenjen scenarij poveča tveganje za razvoj osteoporoze kasneje v življenju.

Kot drugi primer vzemimo DHA maščobne kisline. Tako kot v obdobju nosečnosti tudi v obdobju dojenja DHA predstavlja zelo pomembno hranilo za razvoj otrokovih možganov in vida. Ker jih naše telo ne more tvoriti samo, jih moramo v telo vnesti s prehrano. To najlažje zagotovimo z uživanjem mastnih morskih rib 2-3x tedensko. Če v času dojenja mastnih morskih rib ne uživate dovolj pogosto se DHA maščobne kisline tudi v mleku ne bodo nahajale v zadostnih količinah. V tem primeru je priporočljivo nadomeščanje DHA v obliki prehranskega dopolnila. Moja priporočila so:


Valens health Omega-3 Forte kapsule:

Now DHA500 kapsule:

Več o izbiri kvalitetnih omega-3 prehranskih dopolnil pa si lahko prebereš v objavi na Instagram profilu @prehranazadva .

Comments


bottom of page