top of page

KAKO SO SESTAVLJENA PRENATALNA DOPOLNILA?

Uživanje kvalitetnega prehranskega dopolnila za nosečnice je zagotovo pomembno, predvsem zaradi zadostnega vnosa folne kisline. A kot večina zmotno misli, prehranska dopolnila za nosečnice niso samo folna kislina, ampak sklop pomembnih vitaminov in mineralov.


Nekaj osnov …

Prehranska dopolnila za nosečnice je priporočljivo začeti uživati že v obdobju načrtovanja nosečnosti, vsaj 3 mesece pred predvideno zanositvijo, ter nadaljevati skozi celotno obdobje nosečnosti in polnega dojenja. Čas jemanja ni tako pomemben, v praksi pa večini ustreza jemanje ob obrokih, sploh v prvih tednih, ko je pri večini prisotna slabost.


Zakaj so vitamini in minerali, ki so vključeni v prehranska dopolnila za nosečnice sploh pomembni?


Za primer bom vzela Premama Duo prehransko dopolnilo, ki je sestavljeno iz tablete in mehke kapsule. V tableti se nahajajo vitamini in minerali, v mehki kapsuli pa omega-3 maščobne kisline.


Vitamin C je verjetno najbolj poznan po njegovi podpori imunskemu sistemu. S prehrano ga sicer lahko vnesemo predvsem s sadjem in zelenjavo, a zna biti zadosten vnos omenjenih živil, sploh ko je prisotna nosečniška slabost, kar velik izziv. Poleg tega se v nosečnosti spremeni tudi delovanje imunskega sistema zaradi česar je dodaten vnos vitamina C tudi v obliki prehranskega dopolnila smiseln.


Vitamini skupine B imajo v času nosečnosti številne naloge, še posebej pomembni pa so folati oziroma vitamin B9, ki sodeluje pri zaprtju nevralne cevi. V Premama Duo prehranskem dopolnilu se B9 nahaja v sintetični obliki oziroma v obliki folne kisline. Pri tistih posameznikih, ki zaradi genetskih posebnosti nimajo encimov za presnovo folne kisline ali pa ti slabše delujejo, naj ne bi zmogli pretvoriti folne kisline v aktivni vitamin, zato vedno svetujem, da se telo dodatno podpre z zadostnim vnosom živil, kot so stročnice, zelenolistnata zelenjava, jetrca..., ki so bogata s folati. Za nosečnice, ki ne uživajo živil živalskega izvora oziroma jih uživajo v omejenih količinah je zelo pomemben tudi vnos vitamina B12, ki je med drugim, zelo pomemben tudi za razvoj in delovanje živčnega sistema.


Vitamin E je lipidotopen vitamin in njegova pomembna vloga je zaščita telesa pred oksidativnim stresom.


Vitamin D je zelo pomemben že v obdobju načrtovanja nosečnosti, saj sodeluje v procesu ovulacije, spermatogeneze in ohranja ustrezne vrednosti testosterona, v obdobju nosečnosti pa prenizke vrednosti vitamina D predstavljajo enega od dejavnikov tveganja za razvoj gestacijskega diabetesa in tudi za razvoj osteoporoze. Na geografski širini Slovenije v zimskih mesecih sončni žarki niso dovolj močni, da bi lahko prišlo do zadostne sinteze vitamina D v koži, zato je nujno nadomeščanje v obliki prehranskega dopolnila. Premama Duo v 1 tableti vsebuje 10 mcg oziroma 400 IU vitamina D, zato je v praksi za večino nosečnic v zimskih mesecih potrebno še dodatno nadomeščanje. Odmerek se najlažje določi na podlagi opravljenih krvnih testov.


Kalcij verjetno vsi poznamo predvsem zaradi njegove vloge pri gradnji kosti in tudi v nosečnosti to ostaja njegova primarna naloga. Pomanjkanje kalcija je pogostejše predvsem v obdobju dojenja, če mama zaradi pojava alergije iz prehrane izloča mleko in mlečne izdelke.


Magnezij lahko nosečnicam koristi predvsem pri premagovanju težav z zaprtostjo, nespečnostjo, krči in otrdevanjem trebuha... pomaga pa lahko tudi pri uravnavanju glukoze v krvi.


Potrebe po železu v nosečnosti v primerjavi z obdobjem pred narastejo za 100 %, zato je tudi pomanjkanje železa eno najpogostejših. Pomanjkanje vpliva na moten potek ovulacije, slabše počutje, razvoj komplikacij, nizko porodno težo otroka …, zato je pomembno, da železo vnesemo s prehrano, del potreb pa je smiselno pokriti tudi z uživanjem prehranskega dopolnila, ki ima dodano železo. V Premama Duo se železo nahaja v odmerku 15 mg.


V Premama Duo sta poleg bakra, mangana in kroma dodana tudi selen in cink – minerala, ki sta pomembna že v obdobju načrtovanja nosečnosti in vse do konca obdobja dojenja.


V mehkih kapsulah se nahajajo omega-3 maščobne kisline, natančneje DHK in EPK, ki sta zelo pomembni za razvoj otrokovih možganov in vida.


Kje lahko dobiš Premama Duo dopolnilo?

Premama Duo prehransko dopolnilo za nosečnice je možno kupiti v fizičnih lekarnah, prodajalnah Sanolabor ali preko spletne lekarne.


Od 12.04. – 30.04. je na spletni lekarni moja-lekarna.com ob nakupu izdelka Premama Duo, poštnina brezplačna.


Comments


bottom of page