top of page

NAC IN NJEGOV VPLIV NA PLODNOST


N-acetil cistein (NAC) je sintetična oblika aminokisline cistein. Po zaužitju se NAC razgradi v cistein, ki se presnovi v glutation. Glutation pa je eden najpomembnejših antioksidantov, ki v telesu skrbijo za pravilno delovanje imunskega sistema, izgradnjo in obnovo tkiv ter telo varujejo pred oksidativnim stresom.


V kakšne namene se uporablja NAC?

Dodajanje NAC-a se priporoča v številne namene, saj so nizke ravni glutationa v telesu povezane s številnimi zdravstvenimi zapleti. V zadnjih letih je NAC postalo zelo priljubljeno dopolnilo predvsem v ZDA, saj uspešno deluje kot kurativa pri zdravljenju okužb respiratornega sistema. V nekateri literaturi NAC povezujejo tudi z izboljšanjem nekaterih duševnih bolezni in zmanjšanjem degenerativnih bolezni (Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen) a zaenkrat tega še ne moramo trditi s 100% gotovostjo.


Kaj pa vpliv NAC-a na plodnost?

Dodajanje NAC-a pozitivno vpliva na odzivnost celic na inzulin, kar je še posebej učinkovito pri ženskah s sindromom policističnih jajčnikov (PCOS), ki imajo pridruženo inzulinsko rezistenco, prav tako pa pri ženskah s PCOS izboljša potek ovulacije. Kot učinkovit se je izkazač tudi pri ženskah z nepojasnjeno neplodnostjo. Pozitivno pa vpliva tudi na moško plodnost in sicer predvsem na gibljivost semenske tekočine.

NAC torej poviša vrednosti antioksidanta glutationa v telesu, ta pa se uspešno bori proti oksidativnemu stresu. Prav oksidativni stres pa je eden glavnih dejavnikov tveganja za genetske poškodbe spolnih celic. Posledica genetskih okvar spolnih celic so neuspešna oploditev ali spontani splav v prvih tednih nosečnosti.

Še posebej je na oksidativni stres občutljiva semenska tekočina moških, zaradi visoke vsebnosti omega-3 maščobnih kislin. Povišana izpostavljenost oksidativnemu stresu pa negativno vpliva na vse parametre semenske tekočine – število, gibljivost in morfologijo semenčic.


Kako dodajati NAC?

NAC je priporočljivo uživati v odmerkih 600-1800mg/dan, odvisno od potreb. Da se izognete težavam z želodcem in občutku zgage, je priporočljivo jemanje skupaj z obrokom.


Dodatno opozorilo:

Uživanje kateregakoli prehranskega dopolnila ne mora biti nadomestilo za zdrav življenjski slog. Pomembno je, da si uredite prehrano, spanje, telesno maso in ste redno telesno aktivni. Prehranska dopolnila pa naj bodo le dodatna opora oziroma pika na i.


Priporočilo kvalitetnega produkta:

NAC je prehransko dopolnilo, ki so ga zaradi vseh pozitivnih lastnosti v ZDA celo začeli umikati s polic. Tudi v Sloveniji ga ni tako lahko dobiti. Moje priporočilo je NAC blagovne znamke Now, ki ga je možno kupiti v spletni trgovini Extenlab.si preko povezave. Za dodaten popust je aktivna tudi koda PREHRANAZADVA15.


Osebna izkaznica izdelka:


1 kapsula: 600mg NAC-a, 25mcg selena, 50mcg molibdena


Priporočljiv dnevni odmerek: 1 kapsula na dan


Čas jemanja v dnevu: ni pomembno


Na tešče/z obrokom: z obrokom

Comments


bottom of page