top of page

NOSEČNIŠKA SLABOST


Pojav slabosti je v nosečnosti posledica dviga hormona hCG (človeški horionski gonadotropin), ki se začne dvigati že takoj po oploditvi, vrh doseže okrog 8. tedna in potem začne počasi padati. Prav zato se pri večini nosečnic slabost začne pojavljati med 5.-6. tednom in izzveni ob koncu 1. trimesečja.


Zanimivost: povišane vrednosti hormona hCG v urini zazna tudi test nosečnosti 😊


Kako si lahko pomagaš?

Univerzalne rešitve sicer ni, a večina nosečnic vseeno poroča da so jim pomagali podobne ukrepi.


Večini namesto 3-4 večjih obrokov tekom dneva bolj odgovarjajo manjši pogostejši obroki razporejeni tekom celotnega dneva. Tak način prehranjevanja tekom dneva prepreči, da bi postali preveč lačni ali preveč siti, kar je lahko eden od sprožilcev slabosti.

Ob prisotnosti slabosti večini bolj ustreza uživanje preprostih ogljikovih hidratov, ki telesu predstavljajo lahko prebavljiv in hiter vir energije. Z uživanje preprostih OH ni nič narobe, je pa priporočljivo, da jih kombinirate tudi z nekim virom beljakovin, vlaknin ali maščob. Na tak način se izognemo hitremu dvigu in spustu sladkorja v krvi, ki je prav tako lahko eden od sprožilcev slabosti.


Tistim, ki imajo s slabostjo težave že takoj ko vstanejo pogosto pomaga majhen obrok, ki ga pojejo takoj ko se zbudijo, npr. pest oreščkov, krekerjev… V kolikor se slabost pojavi v drugi polovici dneva pa ti priporočam, da poskrbiš za beljakovinsko bogat zajtrk, s katerim boš poskrbela za uravnan krvni sladkor tekom dneva.


Mnoge poročajo, da jim je pri blaženju slabosti pomagalo tudi uživanje slanih in kislih živil, kot so zelena jabolka, pomaranče, limone, kisla solata, slane pistacije ali slani indijski oreščki… Nekaterim slabost povzroča tudi prekomerno začinjena hrana in močan vonj hrane, zato se svetuje zmernost pri uporabi začimb. Ker ima ohlajena hrana manj intenziven vonj, nekatere počakajo da temperatura jedi pade in se izogibajo sami pripravi.


Nekatere se poslužujejo tudi neprehranskih ukrepov, poročajo namreč o pozitivnih učinkih aromaterapije.


Zadnji učinkovit ukrep pa je uživanje nekaterih prehranskih dopolnil. Zaenkrat so študije pokazale pozitiven vpliv dodajanja vitamina B6. Pogosto se v praksi kot učinkovito izkaže tudi dodajanje magnezija. V ta namen bi vam svetovala uporabo prehranskega dopolnila blagovne znamke Extenlab, ki zajema kombinacijo magnezija in B6.

Glavne značilnosti:

  • GMP certifikar

  • 60 kapsul

  • 1 kapsula: 200mg magnezija (oblika citrata) in 5mg vitamina B6

  • Nakup je možen tukaj. Za 15% popust je aktivna koda PREHRANAZADVA15Še nekaj dodatnih nasvetov...

V primeru slabosti, ki jo spremlja bruhaje bodi pozorna na zadosten vnos tekočine. Svetuje se uživanje rehidracijskih napitkov oziroma izotonika, ki si ga lahko sama pripraviš tudi doma. V 3dcl vode zmešaj 2dcl pomarančnega soka in dodaj ščepec soli.

bottom of page