top of page

OSNOVNI UKREPI OB GESTACIJSKEM DIABETESU

Začnimo pri osnovah…

V telo dnevno vnašamo različna živila, ki so sestavljena iz ogljikovih hidratov, maščob ali beljakovin – največkrat kar kombinacije vseh treh skupin z eno prevladujočo. Živila v katerih prevladujejo ogljikovi hidrati, so tista zaradi katerih po zaužitju v krvi naraste krvni sladkor oziroma glukoza. Kako vse skupaj izgleda v praksi? Za kosilo pojemo testenine, ki se v naših prebavilih razgradijo na manjše molekule. Iz tankega črevesja se ogljikovi hidrati absorbirajo v kri v obliki glukoze, iz krvi pa gre glukoza v celice, kjer se porablja kot glavni vir energije. Obrok sestavljen iz enostavnih, hitro prebavljivih OH, je zato odlična izbira pred dlje trajajočo ali intenzivnejšo telesno aktivnostjo.


Za razliko do ogljikovih hidratov, beljakovine in maščobe nimajo takšnega vpliva na dvig sladkorja v krvi, medtem ko vnos vlaknin celo vpliva na absorpcijo glukoze in s tem nižji dvig sladkorja v krvi.


Glavni cilj pri uravnavanju gestacijskega diabetesa je, da sladkor v krvi ne presega mejnih vrednosti. To najlažje dosežemo z nekaj osnovnimi ukrepi:


#1 SESTAVA OBROKOV

Bolj priporočljiva je izbira sestavljenih ogljikovih hidratov, ki se prebavljajo počasneje in telesu zagotavljajo dolgotrajnejši vir energije. Poleg tega so sestavljeni ogljikovi hidrati tudi boljši vir vlaknin, ki se je priporočljivo dodatno vnesti še s porcijo zelenjave in stročnic v obroku. Poleg zelenjave in zadostnega vnosa vlaknin je zelo pomembno, da se ogljikovim hidratom v obroku doda še dovolj beljakovin in nekaj maščob.
#2 ENERGIJSKI VNOS

Neodvisno do diagnoze je med nosečnostjo potrebno poskrbeti za zadosten energijski vnos. Če morate v obrokih zmanjšati vnos OH, da je glukoza v mejnih vrednostih, na račun tega povečajte vnos beljakovin in maščob. To bo rezultiralo tudi v daljšo sitost in manj t.i. ''cravingov''. Energijski vnos z dietami, ki jih večini nosečnicam predpišejo v diabetološki ambulanti je pogosto prenizek, saj je odvisen od telesne teže, višine, tedna nosečnosti, stopnje telesne aktivnosti... zato en jedilnik oziroma prehranski načrt ne more ustrezati desetim nosečnicam!


#3 REDNI OBROKI

Za izogib prevelikemu porastu sladkorja v krvi so zelo pomembni tudi redni obroki. Če je telo daljše časovno obdobje brez hrane telo sprosti zaloge glukoze iz jeter (glikogen), kar pri nosečnicah z GD lahko vodi v povišan krvni sladkor. To je tudi najpogostejši razlog povišanih vrednosti sladkorja na tešče, ki mu pravimo tudi Somogyi efekt. Neodvisno od diagnoze, so redni obroki med nosečnostjo zelo pomembni, saj otrok za rast potrebuje konstanten dotok energije in hranil.


#4 ZAJTRK

Kot je razloženo že v zgornjem odstavku je zjutraj krvni sladkor pri nosečnicah z GD pogosto povišan, zato je zelo pomembno, da ne izpustite zajtrka! Količina OH, ki jo posameznica lahko vključi v zajtrk je individualno pogojena. Se pa v praksi pogosto izkaže, da so primernejši zajtrki, ki vsebujejo manj OH, kot naslednji obroki v dnevu.


#5 TELESNA AKTIVNOST

Redna telesna aktivnost je eden najpomembnejših ukrepov, saj vpliva na vrednosti glukoze na tešče, po obroku in poveča senzitivnost na inzulin. Pri nosečnicah z GD, ki so redno telesno aktivne je tudi izrazito nižji % tistih, ki potrebujejo inzulinsko terapijo. Pozitivni vplivi telesne aktivnosti se pokažejo že ob 30-minutni nižje do srednje intenzivni telesni aktivnosti. Uvedba telesne aktivnosti je priporočljiva tudi za ženske, ki pred nosečnostjo niso bile aktivne, a je pomembno,da se o tem ustrezno izobrazijo, saj telesna aktivnost v obdobju nosečnosti neodvisno od diagnoze potrebuje določene prilagoditve.

Svetujem ti, da si več o osnovah telesne aktivnosti med nosečnostjo prebereš v blog objavi, ki jo je za svojo spletno stran Fitmami.si spisala Nuša Gnezda – diplomirana športna trenerka, ki se ukvarja z vadbo žensk pred in po porodu. Nušo lahko najdeš tudi na Instagram profilu @nusagnezda , kjer deli ogromno koristnih nasvetov.


コメント


bottom of page