top of page

PRIDOBIVANJE TELESNE TEŽE V NOSEČNOSTI

Zakaj je pridobivanje na telesni teži sploh potrebno?

Povečanje telesne teže med nosečnostjo je povesem normalen in nujno potreben fiziološki odziv telesa, ki plodu omogoči zdrav in normalen razvoj. Telesna teža v obdobju nosečnosti naraste na račun povečanja volumna krvi in ostalih telesnih tekočin, rasti maternice in plodovnice, maščobnih zalog, ki so izredno pomembne za dojenje, povečevanja telesne teže ploda,…


Brez povečanja telesne teže nosečnosti ni možna.


Kaj v praksi pomeni priporočeno pridobivanje telesne teže?

Priporočenega prirastka telesne teže ne moremo posplošiti, saj je ta zelo odvisen od značilnosti posameznice, predvsem pa njene telesne teže pred zanositvijo. Višja kot je telesna teža posameznice pred nosečnostjo, nižji je priporočljiv prirastek telesne teže med nosečnostjo, in obratno. Priporočen prirastek telesne teže se največkrat izračuna na podlagi vrednosti ITM med nosečnostjo. O pomanjkljivosti enačbe za izračun ITM vrednosti sem pisala v blog objavi z naslovom ''telesna teža in doseganje zanositve'', ki jo lahko prebereš tukaj.


Instagram objava iz profila @prehranazadva


Najbolje je, da primernost in naraščanje telesne teže med nosečnostjo oceni strokovnjak, ki pozna vaš življenjski slog, prehranjevalne navade in nivo telesne aktivnosti.


Pridobivanje telesne teže v 1. trimesečju

V 1.trimesečju, ko je plod izredno majhen, je tudi povečanje telesne teže nizko in znaša nekje med 0,5-2 kg. Zaradi slabosti, ki jo pogosto spremlja tudi bruhanje v 1.trimsečju pride celo do znižanja telesne teže. Ob zmerni slabosti, ki jo občasno spremlja tudi bruhanje in znižanje telesne teže, razvoj ploda ni ogrožen. V primeru dlje trajajoče hude slabosti in pogostega bruhanja pa lahko pride do dehidracije in izgube elektrolitov, zato morate o tem obvestiti vašega ginekologa, ki bo ustrezno ukrepal. Izguba telesne teže v 1. trimesečju je pogosta tudi pri posameznicah, ki so bile pred nosečnostjo visoko telesno aktivne in imajo visok delež mišične mase z začetkom nosečnosti pa se ta zaradi upada telesne aktivnosti zniža, posledično pa se zniža tudi telesna teža.


Pridobivanje telesne teže v 2. in 3. trimesečju

Po koncu 1.trimesečja se premosorazmerno z rastjo in potrebami ploda povečuje tudi telesna teža nosečnice, za približno 0,5-2 kg tedensko, oziroma odvisno od telesne teže pred zanositvijo. Za zdravje nosečnice je v teoriji najbolj priporočljivo, da se telesna teža pridobiva kar se le da enakomerno in da je prirastek vsak teden približno enak, seveda pa so v praksi povsem normalna manjša odstopanja.

Instagram objava iz profila @prehranazadva


Naraščanje telesne teže v nosečnosti je v nekaterih primerih povezano tudi z odsotnostjo/prisotnostjo nekaterih zdravstvenih zapletov. Če vaša telesna teža 2. tedna zapored naraste za več kot 1kg/teden in veste, da razlog ni povišan energijski vnos ali uživanje večje količine slane hrane, ki povzroči zadrževanje vode v telesu, o tem obvestite svojega ginekologa, saj je to lahko znak razvoja preeklampsije. Svojega ginekologa obvestite tudi, če v obdobju 4.-8.meseca 2 tedna v kosu niste pridobili nič telesne teže.


Posledice neustreznega pridobivanja telesne teže v nosečnosti

Prekomerno in prenizko povečanje TT imata negativne posledice na razvoj ploda in zdravje nosečnice. Prenizka ali previsoka telesna teža sicer ne pomenita nujno, da se bojo zdravstvene težave pojavile, tako kot normalna telesna teža nujno ne zagotavlja odsotnost zapletov, je pa tveganje za zdravstvene zaplete precej večje oziroma manjše, tako v nosečnosti kot tudi kasneje v življenju.


Najpogostejša posledica prekomerne telesne teže je razvoj gestacijskega diabetesa, kar poveča tudi možnost za razvoj preeklampsije.


Nosečnice, ki pridobile preveč kilogramov ,pogosteje rodijo pretežke otroke, zaradi česar je otežen vaginalni porod in posledično bolj pogost porod s pomočjo carskega reza.

V primeru vaginalnega proda pogosteje pride do raztrganja presredka, krvavitev in hujših bolečin ter poškodb otroka in distocije ramen.


Z razvojem diabetesa v nosečnosti se poveča tveganje za razvoj tega tudi v naslednji nosečnosti in razvoj sladkorne bolezni tipa 2 v kasnejših obdobjih življenja. Težja je tudi izguba odvečne telesne teže po nosečnosti, kar poveča tveganje za razvoj debelosti. Zaradi stalne izpostavljenosti prekomernemu kaloričnemu vnosu, predvsem na račun preprostih sladkorjev in nasičenih maščob, imajo otroci ob rojstvu večji odstotek maščobnega tkiva in visoko telesno težo - nad 4000-4500g, (pojav imenovan makrosomija), kar poveča možnosti za razvoj kroničnih obolenj, debelosti, kardiovaskularnih in metabolnih bolezni.


Prekomerna telesna teža matere vpliva tudi na otrokovo mentalno zdravje - večja je možnost pojava depresija, anksioznost in učnih težav ter razvoj Parkinsonove bolezni in demence v otrokovi odrasli dobi življenja. Študije so pokazale, da imajo te otroci dvakrat večje možnosti za razvoj motnje pozornosti in hiperaktivnosti (ADHD). Nekatere študije so pokazale celo korelacijo med otrokovo telesno težo ob rojstvu in njegovo inteligenco.


Povečano tveganje za nastanek koronarnih obolenj in metabolnega sindroma pa imajo tudi otroci mater s prenizko telesno težo, ki med nosečnostjo daljše časovno obdobje ne pokrijejo svojih energijskih potreb.

Comments


bottom of page