SLABOST V NOSEČNOSTI

(Jutranja) slabost je ena najpogostejših nosečniških tegob, ki prizadene kar 75% vseh nosečnic. Če si jo izkusila tudi sama, ti je verjetno jasno zakaj je ''jutranja'' zapisano v oklepaju… Slabost se namreč pojavlja v kateremkoli delu dneva in niti slučajno ni rezervirana samo za jutra. Najpogostejša je v 1.trimesečju in je pogosto celo bolj zgoden kazalec nosečnosti, kot pozitiven test. Pri večini se začne umirjati okrog 9.tedna in se do konca 1. Trimesečja že povsem umiri, pri nekaterih pa žal vztraja dlje. Poleg fizičnega nelagodja slabost pogosto zelo negativno vpliva tudi na mentalno počutje nosečnice, saj je močno prisotna skrb, da slabost, nižji vnos hranil, neustrezna prehrana in bruhanje negativno vplivajo na razvoj ploda. Če si ena od teh nosečnic, ki se sooča s to stisko te lahko pomirim: Ameriško združenje ginekologov (ACOG) je enotno podalo, da slabost in bruhanje v prvih tednih nosečnosti nimajo negativnega vpliva na razvoj ploda. Potrebno se je namreč zavedati, da so potrebe ploda takrat minimalne in da je narava poskrbela, da bo vse potrebno najprej dobil plod, šele potem pa mama. Je pa to zagotovo eden od dejavnikov zaradi katerega je potrebno pripravo na zanositev vzeti resno in za ustrezno prehrano poskrbeti že v obdobju načrtovanja nosečnosti.

Kaj pravzaprav sploh povzroči slabost in ali je mogoče na pojav slabosti vplivati? Razlogov za pojav je seveda več, najbolj smiselno pa jih je razdeliti na tiste, na katere imamo vpliv in tiste na katere nimamo vpliva. Tiste na katere žal nimamo vpliva so seveda velike hormonske spremembe, ki jih prinesejo prvi tedni nosečnosti. Dejavnike na katere lahko vplivaš pa bomo pogledali malo bolj podrobno. Prvi vzrok slabosti je lahko pomanjkanje vitaminov skupine B. Pri blaženju slabost je zelo učinkovit predvsem vitamin B6, ki se v kavici nahaja v najbolj biorazpoložljivi obliki piridoksal-6-fosfata. Drugi pogost razlog za pojav slabosti je nepravilno kombiniranje obrokov. Pogosto se slabost pojavi, če telo predolgo pustimo brez hrane oziroma povedano drugače, postanemo preveč lačni. Zato so pri blaženju slabosti zelo učinkoviti redni manjši obroki. Pomembno je tudi kako so obroki pokombinirani. Zelo priporočljivo je v obroke vključiti tudi nekaj beljakovin, ki bojo stabilizirale sladkor v krvi. Prav pogosta nihanja sladkorja v krvi so namreč eden največjih sprožilcev slabosti. Vse skupaj je kar malo ironično, glede na to, da so prav slani krekerji pogosto prva izbira nosečnica. Z njimi ni seveda nič narobe je pa smiselno, da se poleg doda še vir beljakovin ali maščob, na primer: trdokuhano jajce, kos sira, avokado…


Zelo smiselno je ugotoviti kaj so sprožilci slabosti. Te so sicer pri vsaki posameznici nekoliko drugačni, a vendar obstaja nekaj najbolj pogostih. Eden od njih je hitro vstajanje ob jutrih, zato ti svetujem, da si ob jutrih vzameš čas, se počasi in brez hitenja pripraviš za nov dan, popiješ kozarec vode in še preden vstaneš poješ nekaj majhnega. Mnogim slabost sproži tudi vonj hrane. Ker ima hrana najmočnejši vonj ko se kuha, je dobro da se kuhanju izogneš. Mnoge nosečnice namreč nimajo težav z uživanjem hrane, ampak s pripravo hrane. Veliko manj intenziven vonj in okus ima tudi ohlajena hrana, zato mogoče poskusi z uživanjem hrane na sobni temperaturi. Seveda, ko govorimo o slabosti ne moremo mimo uživanja ingverja. Ingver je pravzaprav eno najstarejših pripomočkov za blaženje slabosti in tudi precej dobro raziskano. Uživanje v obdobju nosečnosti je varno, poleg tega pa si ga lahko privoščiš v številnih oblikah, npr kot ingverjev poparek oziroma čaj, ingverjevi bomboni, kandirani ingver… Pogosto slabost povzročijo tudi nekatera prehranska dopolnila, predvsem ob uživanju na prazen želodec. Ker je vnos nekaterih hranil, kot je folna kislina, v obliki prehranskih dopolnil zelo pomemben zagotovo ni dobro, da z uživanjem prenehaš, je pa smiselno, da dopolnilo vzameš v delu dneva, ko slabost ni tako huda in da to storiš ob obroku.

Za konec je poleg vseh omenjenih nasvetov najbolj pomembno, da se zavedaš, da slabost mine in da razvoj ploda s tem ni ogrožen. Nekateri strokovnjaki celo menijo, da je slabost povezana z ugodnimi izidi nosečnosti, saj naj bi ta delovala kot varovalo pred uživanjem hrane, ki bi lahko bila nevarna.