top of page

TELESNA TEŽA IN DOSEGANJE ZANOSITVE


Telesna teža je zelo pomembna komponenta (reproduktivnega) zdravja žensk in moških, zato je doseganje zdrave telesne teže v obdobju zanositve izrednega pomena. Z doseganjem normalne telesne teže v obdobju načrtovanja nosečnosti povečate možnosti uspešne oploditve in zmanjšate tveganje za zaplete v nosečnosti, kot so razvoj gestacijskega diabetesa…


Kaj sploh je normalna telesna teža?

Za oceno ustrezne telesne teže se najpogosteje uporablja indeks telesne mase (ITM), ki je definiran kot telesna masa (kg) / telesna višina (m)2 . Kljub temu, da je ITM najpogosteje uporabljena formula za oceno telesne teža ima veliko pomanjkljivost, ne upošteva namreč deleža puste in maščobne mase. Posameznice z višjim odstotkom mišične mase imajo tako po navadi višji ITM, ki nakazuje celo na povišano telesno težo, kljub temu, da je njihov odstotek telesnega maščevja nizek in telesna teža normalna in primerna.


Klasifikacija ITM

PODHRANJENOST <18,5

NORMALNA TT 18,5-24,9

PREKOMERNA TT 25-29,9

DEBELOST >30


ITM vrednosti od 20-25 predstavljajo največjo možnost uspešne oploditve, medtem, ko se tako v primeru prenizke kot tudi prekomerne telesne teže možnosti uspešne oploditve zmanjšajo. To zelo lepo nakazuje tudi spodnja slika.


Vpliv telesne teže na plodnost

Ženske s previsoko telesno težo oziroma višjim odstotkom telesnega maščevja imajo pogosto previsoke vrednosti estrogena. Obratno telo žensk s prenizko telesno težo oziroma zelo nizkih deležem maščobnega tkiva ne tvori dovolj estrogena, ki vpliva na sprostitev jajčec iz jajčnikov, kar lahko vodi do izgube menstruacije – pojav imenovan amenoreja. Negativno na plodnost vpliva tudi pojav inzulinske rezistence, ki se pogosto pojavlja pri posameznicah s previsoko telesno težo. Zaradi nezmožnost prehajanja glukoze iz krvi v celice, trebušna slinavka sprošča visoke vrednosti inzulina, kar povzroča presnovne motnje, ki negativno vplivajo na potek ovulacije.


Neustrezno hormonsko ravnovesje, ki je posledica prenizkega ali previsokega odstotka telesnega maščevja, oteži normalen potek menstrualnega cikal, kar zmanjšuje možnost uspešne oploditve.


Vpliv telesne teže ob zanositvi na potek nosečnosti

Vrednost ITM nad 30 v obdobju zanositve je močno povezana z zapleti med nosečnostjo. Če ženska zanosi s povišanim odstotkom telesnega maščevja s tem poveča možnosti za nastanek gestacijskega diabetesa in preeklampsije, višja pa je tudi možnost spontanega splava in prezgodnjega poroda. Pogostejše so tudi nepravilnosti v delovanju kardiovaskularnega sistema in ledvic. Statistično značilno ženske s prekomerno telesno težo pogosteje rojevajo s carskim rezom , višji pa je tudi odstotek mrtvorojenih otrok. Otroci mater s prekomerno telesno težo imajo pogosto previsok odstotek maščevja že ob rojstvu in so izpostavljeni večjemu tveganju za razvoj debelosti in sladkorne bolezni tipa 2 kasneje v življenju.


Kako doseganje normalne telesne teže pred zanositvijo zgleda v praksi?

Izgube oziroma pridobivanja telesne teže se morate pred želeno nosečnostjo lotiti zelo premišljeno. Gre namreč za obdobje, ko je potrebno telo pripraviti na morebitno nosečnost in mu zagotoviti zaloge vseh makrohranil (vitaminov in mineralov), kar lahko dosežete z raznoliko prehrano. Tudi nenadno izrazito in previsoko znižanje energijskega vnosa ima na plodnost negativne posledice, poleg tega pa v tem primeru prihaja tudi ne nezadostne oskrbe telesa s pomembnimi hranili, ki sodelujejo pri uspešni oploditvi.


Izločanje posameznih skupin živil ali celo makrohranil (navadno so to ogljikovi hidrati) ter nizkokalorične, enolične diete v tem obdobju niso primerne.


V prehrano vključite zelenjavo, sadje, polnovredne ogljikove hidrate, stročnice, ribe, meso… in istočasno zagotovite za vas primeren energijski deficit, ki vodi v postopno znižanje telesne teže. Če pri tem potrebujete pomoč in usmeritve pa sem vam na voljo na prvem brezplačnem klicu, na katerega se lahko prijavite tukaj.


Kaj pa moški?

Podobno kot pri ženskah, prekomerna telesna teža negativno vpliva tudi na moško reproduktivno zdravje. Odraža se predvsem v slabši kvaliteti semenske tekočine in slabši gibljivosti semenčic - sposobnost semenčic, da se enostavno in hitro premikajo po ženskem reproduktivnem traku. Najbolj primerene ITM vrednosti za doseganje zanostive za moške znašajo med 20 in 22.


Prekomeren odstotek telesnega maščevja moškega vpliva tudi na zdravje otroka kasneje v življenju. Izražanje genov je namreč odvisno tudi od okolja v katerem semenska tekočina nastaja, temu pojavu pravimo metabolno programiranje, a ta tema si zasluži svojo samostojno blog objavo.


bottom of page