top of page

VNOS KALCIJA V OBDOBJU NOSEČNOSTI IN DOJENJA

Kalcij je mineral, ki ga v splošnem najprej povežemo z zdravimi kostmi, čeprav je v telesu pomemben tudi za pravilno delovanje srčno-žilnega sistema in mišic. Večina populacije potrebe najlažje pokrije z rednim uživanjem mlečnih izdelkov, enako pa velja tudi za ženske v obdobju nosečnosti in dojenja.


Kalcij v obdobju nosečnosti

Preskrba telesa s kalcijem je v nosečnosti zelo pametno regulirana s strani hormonov v našem telesu. Povečajo se namreč vrednosti PTH hormona (paratiroidni hormon), ki poveča absorpcijo kalcija iz prebavil. Povečan vnos s prehrano, v primerjavi z obdobjem pred nosečnostjo zato ni potreben. Ob redni in uravnoteženi prehrani zato pomanjkanje kalcija med nosečnostjo ni pogosto problem. Najboljši vir predstavljajo mleko in mlečni izdelki, zadovoljevanje dnevnih potreb, ki znašajo 1000mg na dan pa v praksi pokrijemo, če v dnevu zaužijemo:

· 200g jogurta

· 200ml mleka

· 1 jajce

· 30g parmezana


Kalcij v obdobju dojenja

Pomanjkanje kalcija v obdobju dojenja je v praksi pogostejši primer, zato ker absorpcija regulirana s strani hormonov ni več tako učinkovita kot med nosečnostjo. Drugi pogost razlog pa je pojav alergij in intoleranc na mleko in mlečne izdelke pri dojenčkih, zaradi česar mame mlečnine v celoti izključijo iz svoje prehrane.


Na tej točki bi te želela še enkrat opomnit, da preventivno izločanje mlečnih izdelkov v obdobju dojenja ni priporočljivo in da lahko tako početje brez utemeljenega razloga pusti hude posledice za mamo. Kalcij se bo v mleku sicer nahajal v dovolj veliki količini, a ga bo telo ob prehranskem pomanjkanju črpalo iz materinih kosti, kar predstavlja velik dejavnik tveganja za razvoj osteoporoze kasneje v življenju.


Če v obdobju dojenja zaradi pojava intolerance ali alergije izključujete mleko in mlečne izdelke je priporočljivo, da dvignete vnos živil, kot so sardele s kostmi, tofu in rastlinski napitki obogateni s kalcijem. Je pa v praksi na tak način vseeno precej težje pokriti potrebe, zato v tem primeru v poštev pridejo tudi prehranska dopolnila.


Kalcij v obliki prehranskega dopolnila

Nadomeščanje kalcija v obliki prehranskega dopolnila je sicer lahko zelo koristno, a zahteva nekaj več znanja, ki sem ga strnila v naslednje točke:

1) ne nadomeščajte ''na pamet''. Če redno uživate mleko in mlečne izdelke potem nadomeščanje ni potrebno

2) ne pretiravajte z odmerki. Več ne pomeni več, ampak lahko dolgoročno vodi v srčno-žilne zaplete. Odmerek, ki ga dodajate naj bo prilagojen vaši prehrani, sploh ko govorimo o daljšem časovnem obdobju.

3) nujno upoštevajte tudi vrednosti vitamina D. Vitamin D je v telesu zadolžen (tudi) za absorpcijo kalcija, zato prenizke vrednosti vitamina D lahko vplivajo na slabo preskrbo telesa s kalcijem, kljub temu, da je vnos z živili dovolj visok. V zimskih mesecih se svetuje nadomeščanje vitamina D v odmerkih 2000-3000 IU, priporočljivo pa je tudi opravljanje krvnih testov.

4) V primeru veganskega načina prehranjevanja bodite pozorni tudi na vnos vitamina K2, ta namreč poskrbi, da se kalcij pravilno nalaga na kosti.

5) Pri izbiri prehranskega dopolnila izberite kvaliteten preparat s certifikati, ki potrjujejo sledljivost in čistost surovin.


Moj predlog je prehransko dopolnilo blagovne znamke Extenlab.


CERTIFIKAT: GMP


1 TABLETA: 400mg kalcija in 5mcg vitamina D (odmerek kalcija ni previsok in ne predstavlja tveganja za srčno-žilne zaplete, vitamin D pa je potrebno v zimskih mesecih dodatno nadomeščati)


NAKUP: najdete ga tukaj . Za -15% je aktivna tudi koda PREHRANAZADVA15

Comments


bottom of page