top of page

VSE KAR MORAŠ VEDETI O PRENATALNIH KAPSULAH

Kaj sploh so prenatalne kapsule?

Prenatalne kapsule so sklop vitaminov in mineralov, včasih tudi maščobnih kislin. Gre pravzaprav za multivitamin, ki je namenjen ženskam v obdobju načrtovanja zanositve, nosečnosti in dojenja. ''A to pomeni, da jih lahko potem nadomestim s katerimkoli multivitaminskih dodatkom?'' - Ne, niti slučajno. V obdobju nosečnosti se potrebe po nekaterih hranilih zelo povečajo in tem potrebam so prilagojeni tudi odmerki znotraj dopolnila. V večini splošnih multivitaminskih preparatov se folna kislina ne nahaja v zadostni količini, medtem ko se v njih skoraj vedno nahaja vitamin A, ki je za nosečnice odsvetovan.

Poglejmo si na konkretnem primeru Premama Duo prenatalnih kapsul, zakaj so določena hranila pomembna in dodana v preparat.


Folna kislina je predvsem pomembna v prvih tednih nosečnosti, ko se plodu zapira nevralna cev. Tudi v nadaljevanju nosečnosti potrebe po folni kislini ostajajo povišane, kar je že prvi razlog, da je prenatalne kapsule potrebno jemati skozi vsa omenjena obdobja. V Premama Duo prenatalnih kapsulah se folna kislina nahaja v odmerku 400 mcg. Poleg folne kisline (B9) se v Premama Duo kapsulah nahajajo tudi ostali vitamini skupine B, med njimi tudi B12, ki igra zelo pomembno vlogo že v obdobju načrtovanja nosečnosti.

Potrebe po železu so v nosečnosti 1x višje kot sicer in znašajo 30mg/dan. Vnos je priporočljivo pokriti s hrano, da se izognemo pomanjkanju pa je del potreb smiselno pokriti tudi z dodajanjem. Železo je namreč zelo pomembno hranilo, ki prispeva k pravilnemu telesnemu in umskemu razvoju ter nastanku posteljice.

Eno najpomembnejših hranil je tudi vitamin D, ki se v Premama Duo tabletah nahaja v odmerku 10mcg oziroma 400 IU. V zimskih mesecih je sicer potrebno še dodatno dopolnjevanje z vitaminom D, da se izognemo pomanjkanju, ki lahko vodi v nepravilen razvoj kosti, zobovja in mišic ter okužbe dihal v otroštvu.

V dopolnilu se nahajajo tudi baker, selen in cink. Predvsem pomanjkanje slednjega je pri nosečnicah zelo pogosto, pomembno vlogo pa igra tudi že v obdobju načrtovanja nosečnosti - vpliva predvsem na kvaliteto semenske tekočine in s tem na moško plodnosti.

Posebnost Premama Duo dopolnila je, da ne vsebuje joda, zato je primeren tudi za nosečnice s Hašimotovim tiroiditisom, ki ne smejo uživati joda v obliki prehranskega dopolnila. V Sloveniji imamo problem prenizkega vnosa joda odlično rešen z uporabo jodirane soli, zato je zelo pomembno, da med nosečnostjo ne uporabljate solnih cvetov ali himalajske soli, saj v njih jod ni dodan. Prav tako PreMama Duo ne vsebujejo vitamina A – sintetična oblika namreč lahko poškoduje živčni sistem ploda.


Poleg tablet, ki vsebujejo 11 vitaminov in 9 mineralov Premama Dou vsebuje tudi kapsule z DHA in EPA maščobnimi kislinami. DHA maščobne kisline so izredno pomembne za razvoj otrokovega vida in možganov, EPA pa izboljšajo prenos DHA preko placento.


Časovnica jemanja prenatalnih kapsul:

Z uživanjem prenatalnih kapsul je priporočljivo začeti vsaj 3.mesece pred načrtovano nosečnostjo, saj:

  • se nevralna cev zapira že prvih 14.dni po oploditvi, ko večina žensk še ne ve za nosečnost

  • zadosten vnos hranil pozitivno vpliva na možnost uspešne oploditve

Jemanje je priporočljivo skozi celotno obdobje nosečnosti in dojenja, saj potrebe po hranilih ostajajo povišane tudi takrat.


Kdaj je prenatalne kapsule priporočljivo jemati?

Najbolj priporočljivo je jemanje ob obroku. Poleg boljše absorpcije nekateirh vitaminov in mineralov v kombinaciji z maščobami iz hrane, večina žensk jemanje ob obrokih bolje prenaša. Kapsule se načeloma lahko vzame v kateremokoli delu dneva.


Nakup?

Premam Duo prenatalne kapsule je možno kupiti v vseh fizičnih lekarnah ali preko povezave.


bottom of page