top of page

4 NASVETI ZA POPORODNO OBDOBJE

Poporodnemu obdobju pogovorno pogosto rečemo tudi 4. trimesečje. Razlog za to je predvsem, da se iz vidika potreb po hranilih ne spremeni prav veliko. V obdobju dojenja namreč potrebe po nekaterih vitaminih in mineralih ostajajo povišane oziroma so celo višje kot v obdobju nosečnosti. Dodatno pozornost pri prehrani zahteva tudi dojenje in konstantno nastajanje mleka. Za piko na i pa telo potrebuje še ustrezno regeneracijo po nosečnosti in samem porodu. V nadaljevanju zapisa sem zato pripravila nekaj osnovnih nasvetov za obdobje dojenja.


#1 Zadosten energijski vnos

Potrebe po energiji so v obdobju dojenja povečane in v primerjavi z obdobjem pred nosečnostjo znašajo dodatnih 500kca na dan, kar ustreza obroku sestavljenemu iz 3 jajc, 3 rezin dimljenega lososa, polovičke avokada in rezine kruha. Zadosten energijski vnos je potrebno zagotoviti predvsem za uspešen potek laktacije. Prenizek energijski vnos namreč negativno vpliva na sposobnost tvorbe mleka in celo na sestavo mleka. Zadosten energijski vnos je priporočljivo dosegati tudi mamam, ki v obdobju po porodu ne dojijo. Njihove energijske potrebe so seveda nižje, a prenizek energijski vnos negativno vpliva na regeneracijo tkiv in obnovo zalog hranil po nosečnosti oziroma porodu.

Zadosten energijski vnos je priporočljivo dosegati z vključevanjem živil bogatih z beljakovinami, maščobami in ogljikovimi hidrati. Predvsem slednje ženske v obdobju po podrodu pogosto izločajo iz svoje prehrane v želji po izgubi telesne teže… samo na kratko o tem zakaj to res ni primerno: nizkohidratna dieta dokazano vpliva na manjšo sposobnost tvorbe mleka. Ogljikovi hidrati, ki se v telesu spremenijo v glukozo so namreč glavno gorivo, ki ga telo porablja za nastajanje mleka. Izrazito nizek vnos hidratov lahko vodi tudi v stanje ketoze, kar negativno vpliva na sestavo mleka.


#2 Zadosten vnos hranil

Potrebe po vitaminih in mineralih tudi v obdobju dojenja ostajajo povišane oziroma so celo višje kot v obdobju nosečnosti. Pestra prehrana, ki vključuje vse ali večino skupin živil je zato zelo pomembna! Priporočljiv je predvsem zadosten vnos živil živalskega izvora, kot so ribe, meso, jajca ter mleko in mlečni izdelki, saj so najbolj povečane ravno potrebe po hranilih kot so vitamin B12, vitamin A, vitamin D, jod, selen in DHA maščobne kisline.


#3 Uživanje prenatalnih dopolnil

Prehrana sicer igra najpomembnejšo vlogo pri zadovoljevanju potreb po hranilih, a v praksi večina žensk potrebuje še dodaten vnos in podporo v obliki uživanja prehranskih dopolnil, zato je v tudi v obdobju dojenja priporočljivo uživati prenatalne dodatke. Gre za sklop vitaminov in mineralov, ki pokrijejo osnovne potrebe po hranilih. Uživanje je najbolj pomembno iz vidika zadovoljevanja potreb po folni kislini, zato bodite pozorne, da izbereta kapsule z aktivno obliko folne kisline.

Primer takih kapsul na slovenskem trgu so Novalac prenatalne kapsule. Poleg folne kisline1 kapsula vsebuje tudi DHA maščobne kisline in jod, hranili, ki sta zelo pomembni za razvoj otrokovih možganov, dobro biorazpoložljivo obliko železa, vitamin D in ostala pomembna hranila. Novalc prenatalne kapsule lahko kupiš v njihovi spletni trgovini https://medisplus.si/ ali v vseh lekarnah po Sloveniji.


Za dodatno razumevanje o uživanju peranatalnih kapsul priporočam tudi branje Instagram objave.


#4 Krvni pregled statusa hranil

Po nosečnosti je priporočljivo ponovno preveriti status preskrbe telesa s hranili. Predvsem pomembno je ugotoviti kakšne so vrednosti feritina. Feritin je v našem telesu namreč zaloga železa in je po nosečnosti zaradi povišanih potreb pogosto izčrpana. Tudi, če so vrednosti serumskega železa in hemoglobina dobre, mora veliko žensk v poporodnem obdobju poskrbeti za dodaten vnos živil bogatih z železom in obnoviti zaloge feritina. Če v poporodno obdobje vstopate na začetku ali na koncu zimskih mesecev (september ali april) je priporočljivo preveriti tudi vrednosti vitamina D in na podlagi izvidov določiti količino v kateri je primerno dodajanje v obliki prehranskega dopolnila.

bottom of page