top of page

HOLIN - ENO NAJPOMEMBNEJŠIH HRANIL V OBDOBJU NOSEČNOSTI

Kaj sploh je holin?

Holin je hranilo, ki ga sicer ne uvrščamo med vitamine ali minerale čeprav je precej podoben vitaminom B, zato je med njih pogosto tudi zmotno uvrščen. Holin je izredno pomemben za tvorbo vseh celic v našem telesu, uravnava naše razpoloženje in spomin ter je povezan z našimi sposobnostmi razmišljanja.


Zakaj je tako pomemben prav v obdobju nosečnosti?

Leta 1998 je Medicinski inštitut (IOM) holin uvrstil med eno najpomembnejših hranil. Kar nekaj let kasneje, natančneje v 2020, je Ameriško združenje ginekologov (ACOG) ponovno spisalo prehranske smernice za nosečnice in vanj vključilo tudi holin. Holin je izredno pomemben že v obdobju načrtovanja nosečnosti, saj zadostne vrednosti holina prispevajo tudi k uspešni ugnezditvi zarodka v steno maternice, kar sploh omogoča nadaljevanje nosečnosti. V nadaljevanju nosečnosti pomaga preprečevati okvare nevralne cevi in pri tem ne igra nič manj pomembne vloge kot folati in folna kislina o kateri si, kot nosečnica, zagotovo že veliko slišala. Iz pravilno zaprte nevralne cevi se kasneje tvorijo možgani ploda, kjer je holin zadolžen predvsem za razvoj centra za spomin. Holin sodeluje tudi pri pravilnem delovanju posteljice in razvoju drugih pomembnih organov. Iz vseh naštetih razlogov, verjetno ni presenetljivo, da so potrebe po holinu tekom nosečnosti zares velike.


Kakšne pa so potrebe?

Iz 400mg/dan pred nosečnostjo potrebe med nosečnostjo, po najnovejših podatkih, narastejo kar na 900mg/dan. Večina nosečnic ni dosegala niti starejšega priporočenega dnevnega vnosa (450-500mg/dan), novega pa, po ocenah ene od raziskav ne doseže kar 90 % vseh nosečnic.


Kako zagotoviti potrebe po holinu?

To predstavlja težavo za veliko večino nosečnic, še posebej težko (morda bi si upala reči celo nemogoče) pa potrebe pokrijejo nosečnice, ki uživajo zelo malo ali nič živil živalskega izvora. Vir holina so namreč prav živila, kot so jajca, goveja jeterca, piščančja prsa, losos…, a je kljub rednemu uživanju potrebe vseeno težko zadovoljiti. Na dan bi namreč morale zaužiti kar 6 jajc ali 250g govejih jetrc (kar ni priporočljivo zaradi visoke vsebnosti vitamina A), skoraj 900g piščančjega mesa ali 600g lososa… Verjetno se strinjaš, da takšne količine omenjenih živil v praksi ni mogoče pojesti sploh če upoštevamo še dejstvo, da je potrebno med nosečnostjo zaužiti tudi dovolj zelenjave, sadje, mlečnih izdelkov, stročnic…


Preden ti predstavim rešitev bi želela dodati še pomembno pojasnilo: prehrana je vedno najpomembnejša osnova na kateri temelji vse ostalo. Vsa zgoraj omenjena živila redno vključuj v prehrano saj so poleg holina bogata tudi z železom, cinkom, kalcijem, dha maščobnimi kislinami in beljakovinami. Prehranska dopolnila naj prehrano dopolnijo, tam kjer tega ne moremo zagotoviti zgolj z živili. Verjetno si zdaj že ugotovila, da je eden od teh primerov tudi zadovoljevanje potreb po holinu.


Vsem nosečnicam v obdobju nosečnosti zato svetujem uživanje holina v obliki prehranskega dopolnila. Primer izredno kvalitetnega produkta je izdelek blagovne znamke Now z mešanico Holina in Inozitola, ki ga dobite v spletni trgovini Extenlab.si. Nakup lahko opravite tukaj, za popust pa je aktivna tudi koda PREHRANAZADVA15.


Osebna izkaznica izdelka

1 kapsula: 250mg holina in 250mg inozitola

Priporočljiv dnevni odmerek za nosečnice: 1 kapsula na dan

Čas jemanja v dnevu: ni pomembno

Na tešče/z obrokom: ni pomembno


1 kapsula vsebuje 250mg holina in 250mg inozitola, kar je tudi priporočljiv odmerek za nosečnice. Verjetno je na tem mestu primerno omeniti, da je tudi uživanje inozitola med nosečnostjo povsem varno in celo priporočljivo, več pa si lahko prebereš v zadnjem odstavku zapisa. Dodajanje je priporočljivo skozi celotno obdobje nosečnosti, če je vaš vnos živil živalskega izvora nizek pa tudi v obdobju načrtovanja nosečnosti.


Na hitro še nekaj besed o inozitolu:

Inozitol je alkoholni sladkor, ki je v telesu vključen v številne procese. V večji količini se nahaja tudi v reproduktivnih organih in posredno vpliva na potek ovulacije. Najbolj znan pa je verjetno njegov vpliv na delovanje inzulina in posledično uravnavanje sladkorja v krvi. Uporaba je priporočljiva predvsem v primeru PCOS s pridruženo inzulinsko rezistenco, v primeru načrtovanja nosečnosti ob diabetesu tipa 2 ali diagnozi gestacijskega diabetesa v prejšnji nosečnosti ali v primeru razvoja gestacijskega diabetesa med nosečnostjo. Uporaba je torej med nosečnostjo povsem varna, zato brez skrbi 😊.

bottom of page