top of page

DEJAVNIKI, KI VPLIVAJO NA KVALITETO SEMENSKE TEKOČINE

V zadnjih 50. letih se je povprečna koncentracija semenčic pri moških zmanjšala za kar 50%. Poslabšani so tudi vsi parametri kvalitete semenske tekočine…


Kvaliteto semenske tekočine se meri s preiskavo imenovano spermiogram, ki vključuje podatke o:

  • številu semenčic (količina semenčic v mililitru)

  • obliki semenčic oziroma morfologiji (% normalnih in abnormalnih semenčic)

  • gibljivosti semenčic (% v smeri gibljivih, hitro in počasi gibljivih in negibljivih semenčic)


Dejavniki, ki negativno vplivajo na moško plodnost:

1) Prekomerna telesna masa je povezana z znižanim številom in slabšo gibljivostjo semenčic.


2) Prekomeren vnos alkohola znižuje nivo testosterona, povzroča erektilno disfunkcijo in zmanjšuje proizvodnjo semenske tekočine. Priporočila za sprejemljiv vnos alkohola, ki jih je spisal NIJZ, si lahko prebereš tukaj.


3) Prekomerna izpostavljenost oksidativnemu stresu, ki ga povzroča tudi kajenje, je povezana z napakami v številu kromosomov v moški spolni celici. Moški, ki kadijo imajo manjše število semenčic v primerjavi z nekadilci.


4) Uporaba marihuane, kokaina, ostalih prepovedanih substanc in nekaterih zdravil zmanjša produkcijo semenske tekočine.


5) Moda so zunanji del telesa zato, da ohranjajo nižjo temperaturo kot je telesna. Prekomerna izpostavljenost vročini (redno savnanje, vroče kopeli, grelci avtomobilskih sedežev) negativno vpliva na proizvodnjo semenske tekočine. Od prenehanju izpostavljenosti se ta povrne v normalno stanje.


6) Prekomerna izpostavljenost škodljivim snovem, kot so svinec, pesticidi, ftalati, BPA… negativno vplivajo na proizvodnjo semenske tekočine, morfologijo semenčic in nivo testosterona. Da zmanjšamo izpostavljenost okoljskim toksinom je priporočljivo plastenke zamenjati za steklenice, plastične posode za shranjevanje hrane zamenjati za steklene in sintetično spodnje perilo zamenjati za bombažno.


7) Visok vnos ultra procesiranih živil z visoko energijsko in nizko hranilno vrednostjo (predelani mesni izdelki, slaščice, fast food…) vpliva na znižanje vrednosti testosterona in posledično volumen in kvaliteto semenske tekočine.


Dejavniki, ki pozitivno vplivajo na moško plodnost:

1) Za kvalitetno semenske tekočine je zelo pomemben zadosten vnos antioksidantov (sadje, zelenjava, kava, semena in oreščki...), ki spolne celice varujejo pred oksidativnim stresom. S pestro in uravnoteženo prehrano je pomembno pokriti potrebe po hranilih, kot so: cink, selen, folati, B12, vitamin C in E,.. Najboljši vpliv na plodnost ima sledenje smernicam mediteranske diete.


2) Za najboljši vpogled v dejanske potrebe po uživanju prehranskih dopolnil je priporočljivo narediti krvne teste. V zimskih mesecih se vsem posameznikom priporoča dodajanje vitamina D. Kvaliteto semenske tekočine izboljša tudi dodajanje koencima Q10 in N-acetil cistein (NAC). Uživanje ostalih dopolnil se prilagaja glede na prehranjevalne navade posameznika (omega-3 ob prenizkem vnosu rib, B12 v primeru veganske prehrane...)

Zaradi težje dostopnosti NAC-a spodaj pripenjam povezavo. Kupiš ga lahko tukaj. Ob nakupu pa lahko izkoristiš kodo za 15% popust PREHRANAZADVA15.

  • Priporočen dnevni odmerek: 600-1800mg, torej 1-2kapsuli na dan

  • Čas jemanja: z obrokom

  • Del dneva: ni pomembno


3) Trening za moč oziroma ohranjanje mišične mase pomembno vplivata na nivo testosterona in posledično tudi kvaliteto semenske tekočine.


4) Slabe spalne navade negativno vplivajo na kvaliteto in gibljivost semenčic, zato:

  • poskrbi za vsaj 7 ur kvalitetnega spanca

  • spi v zatemnjeni sobi

  • pred spanje ne uporabljaj elektronskih naprav, ki oddajajo modro svetlobo

bottom of page