top of page

NORSAN OMEGA-3 DOPOLNILA

Kaj sploh so omega-3

Omega-3 maščobne kisline so esencialne, kar pomeni, da jih telo ne more proizvesti samo, ampak jih moramo nujno zaužiti s hrano. Pomembne so za delovanje možganov, srčno-žilno zdravje, povezujemo pa jih tudi z zdravjem kože. Zadosten vnos je sicer zelo pomemben pri vseh ljudeh, še posebej pa pri nekaterih specifičnih skupinah, kot so nosečnice, doječe mame, športniki


Pomen uživanja omega-3 v obdobju zanositve, nosečnosti in dojenja...

Omega-3 maščobne kisline v telesu znižujejo nivo vnetnih procesov in v obdobju načrtovanja nosečnosti vplivajo na kvaliteto ženske in moške spolne celice. Med nosečnostjo so še posebej pomembne za razvoj otrokovih možganov in vida, v obdobju dojenja pa je vnos povezan z maščobokislinsko sestavo mleka – povedano bolj preprosto: če mama omega-3 ne zaužije v dovolj veliki količini, se tudi v mleku ne nahajajo, posledično pa je v pomanjkanju tudi otrok, ki se doji.


Kako potrebe po omega-3 pokriti s prehrano:

Pri pokrivanju potreb je pomembno, da ločimo med različnimi vrstami omega-3 kislin. Poznamo 3 osnovne podkategorije in sicer ALA, EPA in DHA. ALA se nahajajo v živilih rastlinskega izvora (lanena semena, chia semena, orehi, nekatera rastlinska olja…) in potreb ni težko pokriti. Dober vir DHA in EPA pa so samo mastne morske ribe (sardele, losos, polenovka, sled…), ki jih je potrebno v prehrano vključiti vsaj 2-3x tedensko, da pokrijemo potrebe. Edini rastlinski vir DHA so morske alge, ki so v prehrani Slovencev zelo redko zastopane.


Pomen uživanja kvalitetnih prehranskih dopolnil

Če rib v prehrano ne vključujemo dovolj pogosto je najboljša rešitev za pokrivanje potreb poseganje po prehranskih dopolnilih. V nadaljevanju članka vam bom predstavila nekaj izdelkov podjetja Norsan. Podjetje je za vse svoje izdelke pridobilo certifikat IFOS (The International Fish Oil Standard Programe), ki zagotavlja da izdelki dosegajo najvišje standarde čistosti, učinkovitosti in svežine. Poleg IFOS certifikata imajo izdelki tudi certfikat Friends of the sea, kar zagotavlja, da so ribe ulovljene na trajnosten način. Izdelki imajo tudi izredno dobro totox vrednost – to je kemijska vrednosti, s kateri se meri svežina ribjega olja. Pogost problem pri ribjih oljih je, da hitro oksidirajo. Uživanje oksidiranega olja pa je za uporabnika lahko tudi strupeno. Nizka totox vrednost poleg svežine zagotavlja tudi manj spahovanja, nežnejši okus in prijetnejši vonj.


Izdelki:

Linija izdelkov z omega-3 iz polenovke (linija Arktis) je sestavljena iz kapsul in olja. Z priporočenim dnevnim vnosom iz kapsul (2x 3 kapsule) zaužijemo 1500mg omega-3, od tega 480mg EPA in 720mg DHA. V olju so odmerki še višji in sicer z 1 žlico (10ml) vnesemo 2000mg omega-3, od tega 700mg EPA in 1060mg DHA. V olju se v enem odmerku nahaja tudi 20 mcg vitamina D in 120mcg vitamina oziroma 15% dnevnih potreb. Linijo Arktis najdeš tukaj.

Linija Vegan je narejena iz morskih alg, ki so edini rastlinski vir omega-3 maščobnih kislin. Tako kot pri zgoraj omenjeni liniji se tudi v tej nahaja izdelek v obliki kapsul on olja. Z dnevnim odmerkom kapsul v telo vnesemo 420mg EPA in 840mg DHA. Veganska linija je primerna tudi za tiste, ki imajo ob jemanju omega-3 težave s spahovanjem.



V ponudbi je tudi izdelek za otroke v obliki žele bonbonov, ki imajo dejansko zelo prijeten okus in si upam trditi, da so otrokom zelo všeč.

bottom of page