top of page

PROBIOTIKI

Na splošno...

Probiotiki so živi organizmi oziroma bakterije, ki živijo v našem telesu (predvsem v prebavnem traku). Po domače jih glede na njihovo funkcijo in vpliv na zdravje delimo na dobre in slabe. Tako na razrast dobrih, kot slabih v veliki meri vplivamo z življenjskim slogom. Pozitivno na črevesni mikrobiom vpliva visok vnos sadja in zelenjave oziroma na splošno živil z visoko vsebnostjo vlaknin pa tudi vnos fermentiranih živil. Negativno na zdravje črevesne mikrobiote vpliva visok vnos ultra procesirane hrane, ocvrte hrane, sladkorja, alkohola, kajenje in pomanjkanje telesne aktivnosti in nekaterih zdravil.


Zakaj je skrb za črevesni mikrobiom tako pomembna med nosečnostjo?

Včasih je veljalo prepričanje, da je maternica sterilno okolje in da otrok v stik z mikroorganizmi prvič pride ob rojstvu. Danes vemo, da skozi posteljico že prehajajo nekatere bakterije, ki se naselijo v telo ploda, v največji meri pa do prenosa mikrobioma matere na otroka pride med (vaginalnim) porodom, skin-to-skin kontaktom po rojstvu in preko dojenja. Ker je sestava črevesne mikrobiote v veliki meri povezana tudi z delovanjem imunskega sistema, absorpcijo hranil, tvorbo vitaminov… je zato seveda zelo pomembno, da zdravi črevesni mikrobioti damo veliko pozornosti tudi v času nosečnosti.


Ali veš? Mikrobiota se zaradi hormonskih vplivov med nosečnostjo spremeni.


Kaj pa antibiotiki?

Verjetno ga ni posameznika, ki ni vsaj enkrat v življenju bil primoran jemati antibiotike, v nosečnosti pa je zaradi večje podvrženosti vnetjem to še toliko bolj pogosto. Antibiotiki so sicer odlična kurativa, ki preprečijo hujše posledice okužbe, a seveda ne brez stranskih učinkov. Pogosto se ob ali po jemanju pojavijo dolgoročnejše težave v obliki prebavnih težav (napihnjenost, driska…). V tem primeru si poleg ustreznega življenjskega sloga lahko pomagamo tudi z uživanjem prehranskih dopolnil, ki so jim dodani probiotični bakterijski sevi.


Prehranska dopolnila

Uživanje prehranskega dopolnila s probiotičnimi sevi je lahko koristno predvsem v primeru prebavnih težav (driska, zaprtost), vaginalnih vnetjih, že omenjene kure z antibiotiki, kolik pri dojenčkih, vnetjih urinarnega trakta… je pa seveda zelo pomembno kakšno dopolnilo izberemo. Različni bakterijski sevi namreč delujejo različno, poleg tega pa pri prehranskih dopolnilih zaradi ohlapne zakonodaje prihaja do veliki zlorab.

Pri nakupi nujno upoštevajte, da ima izdelek certifikate, ki zagotavljajo nadzor proizvodnje (gmp certifikat). Pomemben je tudi podatek o številu bakterijskih sevov ter vključevanje sevov, ki so oštevilčeni. To pomeni, da imajo s kliničnimi študijami dokazano učinkovitost. Če potrebuješ pomoč pri izbiri, sem spodaj pripravila 2 predloga, ki izpolnjujeta vse navedene pogoje:

NOW Probiotic-10

  • GMP certifikat, IRRK certifikat

  • 10 različnih bakterijskih sevov

  • dodani so tudi prebiotiki

  • namenjen splošni uporabi od dlje trajajočih težavah (zaprtost, napihnjenost...)

  • dobiš ga tukaj, za -15% pa lahko uporabiš kodo PREHRANAZADVA15

NOW Gr8-Dophilus

  • GMP certifikat

  • 8 različnih bakterijskih sevov

  • namenjen uporabi v primeru pogostih vaginalnih vnetij

  • dobiš ga tukaj, za -15% pa lahko uporabiš kodo PREHRANAZADVA15

bottom of page