top of page

VNETJE SEČIL


Vnetje sečil je zdravstveni problem, ki se veliko pogosteje pojavlja pri ženskah, ki imajo v primerjavi z moškimi precej krajšo sečnico po kateri bakterije zaidejo v mehur… Še pogosteje pa do okužb prihaja v obdobju nosečnosti, predvsem na račun fizioloških sprememb. Med nosečnostjo se namreč upočasni peristaltika sečevodov zaradi relaksacije mišičnega tkiva, rastoča maternica začne pritiskati na stene mehurja in zviša se pH urina.


Dejavniki tveganja in simptomi okužbe


Okužba sečil se pojavi pri 2-10% nosečnic, najpogostejša je okužba spodnjih sečil (sečnica in mehur), ki lahko ob neustreznem zdravljenju privede do okužbe ledvic.


Dejavniki, ki povečajo tveganje za okužbo sečil so: spolni odnosi, neustrezna intimna higiena, neredno preoblačenje mokrih kopalk, nezadosten vnos tekočine in sladkorna bolezen


Simptomi okužbe so tako v primeru vnetja mehurja in ledvic podobni in se kažejo kot pekoč občutek med uriniranjem, neprijeten vonj urina, kri v urinu, povišana telesna temperatura, bolečine v ledvenem delu… Je pa lahko okužba tudi asimptomatska, kar pomeni, da nima nobenih znakov. Prav zato so redni pregledi in odvzemi urina med nosečnostjo tako pomembni.


Kako lahko ob vnetjih ukrepamo?


Pomemben ukrep na področju intimne nege je uporaba toaletnega papirja od spredaj nazaj, saj na tak način preprečimo, da bi bakterija E.Coli iz predela zadnjika prišla v sečnico. Bakterije v sečnico pogosto zaidejo tudi med spolnimi odnosi, zato je po spolnih odnosih priporočljivo urinirati. Poleg tega je priporočljiva uporaba nežnih intimnih mil in nošenje bombažnega spodnjega perila.


Zelo pomemben preventivni in kurativni ukrep je tudi zadosten vnos tekočine. Ustrezen je vnos vode ali nesladkanega čaja, priporočljivo pa je omejiti vnos kofeina in alkohola – uživanje slednjega je v nosečnosti sicer v celoti odsvetovano. K zadostnemu vnosu tekočine lahko prištejemo uživanje brusničnega soka. Pozitivni vplivi uživanja so povezani z vsebnostjo d-manoze v brusnicah. Rezultati različnih študij so si med seboj različni in navajajo različne količine, ki naj bi bile učinkovite pri preventivi pojavljanja okužb. Kar je verjetno najbolj pomemben podatek za večino pa je, da je uživanje brusničnega soka v nosečnosti varno.


Veliko bolj kot uživanje brusničnega soka pa se je za učinkovito izkazalo uživanje d-manoze v obliki prehranskega dopolnila. Gre za preprosti sladkor, ki je naravno prisoten tudi v človeškem telesu, največ pa se ga nahaja prav v sečilih. V mehurju se bakterije vežejo na d-manozo, ki jo potem skupaj z urinom izločimo. D-manozo oziroma izvleček brusnice v obliki prehranskega dopolnila je priporočljivo uživati po naslednjem protokolu:

Preventivna uporaba: 2g ob izpostavljenosti višjemu tveganju za okužbo

Kurativna uporaba: 2g, 2x dnevno

Predlog kvalitetnega produkta: Brusnica z vitaminom C (Extenlab), priporočljiva je uporaba 2-4 kapsul dnevno v ločenih odmerkih.

Dopolnilo ima GMP certifikat

Nakup: tukaj , za -15% pa lahko uporabiš kodo ''PREHRANAZADVA15''


Kaj pa antibiotiki?

Vnetja sečil se pogosto zdravi tudi z uživanjem antibiotikov. Vedno (sploh pa v obdobju nosečnosti) je potrebno antibiotike zaužiti po protokoli, ki ga je predpisal zdravnik, lahko pa kot podporo v kombinaciji z antibiotiki uživate tudi d-manozo v obliki prehranskega dopolnila. Ker antibiotiki negativno vplivajo na črevesno floro je priporočljivo, da telo dodatno podprete z uživanjem probiotikov v obliki prehranskega dopolnila ali z vnosom fermentiranih živil. Probiotike in antibiotike vedno jemljite v razmiku 3-4 ur, da se učinke med seboj ne izključujejo. Priporočilo za probiotike najdeš tukaj.

bottom of page