top of page

DOPUSTOVANJE V ČASU NOSEČNOSTI

Nosečnost ni razlog, da dopusta ne izkoristiš maksimalno, je pa sigurno to obdobje, ki zahteva nekoliko več previdnosti. V nadaljevanju najdeš seznam stvari na katere moraš biti v času dopustov še posebej pozorna…


Vnos tekočine

Potrebe po tekočini so v nosečnosti povečane zaradi: povečanega volumna krvi, plodovnice, potreb ploda... Priporočljiv dnevni vnos znaša 2-3 litre, v poletnih mesecih pa je zaradi visokih temperatur lahko še višji.


Zadosten vnos tekočine je pomemben za:

  • zmanjševanje tveganja za nastanek venske tromboze, ki lahko vodi do pljučne embolije

  • odpravljanje težav z zaprtostjo

  • opravljanje težav z zatekanjem okončin

  • preprečevanje okužbe sečil

  • preprečevanje pojava glavobolov


''WC'' postanki

Ob zadostnem uživanju tekočine je bolj pogosta tudi potreba po uriniranju. To naj ne bo izgovor za nezadosten vnos tekočine. Redno odvajanje urina je pomembno iz vidika preprečevanja oziroma manjšega tveganja za okužbe sečil. ''WC'' postanke je smiselno izkoristiti tudi za kratek sprehod ali razteg - pomemben ukrep za zmanjševanje tveganja za nastanek venske tromboze.


Prehrana na poti

Na daljši poti je potrebno poskrbeti tudi za redne obroke, ki so za nosečnice zelo pomembni. Zaradi pomanjkanja izbire na postajališčih in možnosti zastojev je priporočljivo, da si obroke pripravite doma in jih vzamete s seboj. Nekaj idej:

  • jogurt ali smoothie z granolo

  • sendvič s piščančjimi prsmi in zelenjavo

  • sveže sadje

  • beljakovinska ploščica

  • testeninska solata


Domača lekarna

Na potovanje ne pozabite vzeti dopolnila, ki so del vaše redne rutine, kot so prenatalna dopolnila, omega-3, magnezij...


Mokre kopalke in kopanje v stoječih vodah sta pogosta dejavnika tveganja za okužbo sečil. Če ste za okužbe sečil bolj dovzetne lahko preventivno v svojo domačo lekarno dodate tudi prehransko dopolnilo d-manoza. Moje pripročilo je d-manoza blagovne znamke A-vitale, ki jo dobiš s spletni trgovini Hiše zdravja oziroma preko povezave. Aktivna je tudi koda PREHRANAZADVA15, ki ti prinese 15% popust.


Poleg vnetja sečil so na potovanjih pogoste tudi prebavne težave. V pomoč vam je lahko dodajanje kvasovke Saccharomyces boulardii v obliki prehranskega dopolnila, ki je učinkovito predvsem v primeru težav z drisko. Izdelek dobiš tukaj, za nakup pa prav tako velja koda PREHRANAZADVA15.


V primeru, da se na dopust odpravljate z letalom, prehranska dopolnila in vse ostale nujne stvari spakirajte v ročno prtljago.





bottom of page